Mit kell tudni a szemölcsökről

Dr Nagy Zsuzsa borgyogyasz szakorvosNyáron a meleg időjárás okozta gyakori izzadás, illetve a strandokon közösségi terekben (mint a medence) hatványozottan nagyobb esélye van bizonyos bőrbetegségek kialakulásának. Ilyen bántalom lehet adott esetben a szemölcs, melyet előfordulhat, hogy akár évekig kell viselnünk, ha nem fordulunk időben szakorvoshoz. A témáról Dr. Nagy Zsuzsa bőrgyógyász szakorvost kérdeztük.

 

- Köszönjük Doktornő, hogy ismételten rendelkezésünkre állt és a kérdéskör kifejtésével segíti annak megértését, lehetőséget adva ezáltal a megelőzésre, illetve iránymutatást nyújtva a probléma kezelésére. Első kérdésünk arra irányul, hogy mi vagy mik felelősek a szemölcs kialakulásáért a bőrfelületen?
­- Ha szemölcsről beszélünk, többnyire a HPV (human papilloma vírus) által okozott, főként talpon jelentkező elváltozásra gondolunk. A fertőzés kialakulásában genetikai hajlamosító tényezők is szerepet játszanak, immunrendszerünk nem tud mindig kellőképpen reagálni.
Néha valóban magától is elmúlhat, de van olyan páciens, aki évekig szenved a nem ritkán fájdalmat okozó talpi tünetektől.

­- Hogyan csoportosíthatjuk a szemölcsöket, gondolva itt a közönséges-, uszodai-, talpi-, stb. szemölcsre? Melyek a legjellemzőbbek a nyári hónapok alatt?
­- A HPV-nek több mint 100 altípusa van, melyek a testfelszínen szinte bárhol megtelepedhetnek. Általában klasszikus szemölcsös növedéket képeznek, a talpon pedig nyomást okozó bőrkeményedést. Gyakran látunk fiatal felnőtteken a borotvált fanszőrzet területén is.
A POX vírus okozza az uszodaszemölcsnek is nevezett Molluscum contagiosum fertőzést. Ez a vírus apró kocsonyás hólyagocskát képez a bőrön, melyek gyakran támadják a száraz bőrű, ekcémára hajlamos, otthoni kerti medencében közösen pancsoló gyermekeket.

­- Gyakran elhangzik, hogy nem javallott piszkálni, vakarni a kialakult szemölcsöket. Mit kockáztatunk ezzel, átterjedhet az egészséges bőrfelületre?
­- A vírusos szemölcsök otthoni kezelése nagy körültekintést igényel, hiszen vakarással, valóban tovább vihető a fertőzés. A kezelés során maró hatású anyagokat alkalmazunk, melyek irritálhatják a környező ép bőrfelszínt is, ezzel bejáratot biztosítva egyéb fertőzéseknek.

­- Nem is kérdéses, hogy szemölcsök előfordulásakor szakorvoshoz kell fordulni. Miként állapítja meg a szemölcs típusát és milyen eljárásokkal lehetséges megszabadulni tőle?
­- A bőrgyógyász szakorvos a vizsgálat során meghatározza (akár dermatoscopos vizsgálattal) hogy az adott szemölcsszerű képlet vírusos eredetű-e, vagy esetleg idős kori, nem vírusos szemölcs, illetve valódi anyajegy.
A vírusos szemölcsök eltávolítása történhet ecseteléssel, fagyasztással, lézeres, illetve diatermiás kezeléssel. A talpi szemölcs eltávolítása többszöri kezelést igényel. Első lépésben felpuhítjuk, felmarjuk a szemölcs felszínét, majd ezt követően kb. 1 hét múlva történik a szemölcs kiemelése.

­ Vannak otthon is használható hatékony gyógyhatású készítmények, vagy házi praktikák, amelyek alkalmasak a szemölcsök kezelésére és eltűntetésére?
­ Az otthoni kezelés hatásos lehet, de hosszúra nyúlik. Érdemes időnként bőrgyógyásszal konzultálni.
Otthon is a szemölcs felpuhításával indul a folyamat, majd itt is a minél tökéletesebb leválasztás a cél. A gyógyszertárban kapható készítmények otthoni használatával sokan túllőnek a célon, a kelleténél nagyobb, mélyebb gyulladást, irritációt okoznak. Ha a kezelés során a szemölcs nagyon fájdalmassá válik, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz, hiszen a mélyebbre húzódó, vaskos hámmal fedett gyulladást az otthoni módszerekkel már nem tudjuk biztonsággal megoldani.
Otthoni bevált praktikák céljából a fokhagyma, oregánó olaj, banánhéj, vére hulló fecskefű, stb. lokális alkalmazása hatásos lehet.
Nyári jó tanács a talpi szemölccsel rendelkezőknek (vagy arra hajlamosoknak): sétáljunk minél többet tiszta, meleg, száraz felszínen (pl. homok). Ezt a meleg száraz felszínt nehezen viselik a vírusos szemölcsök, időnként ettől is visszafejlődhetnek.

­- Nem tévedek, ha azt gondolom, hogy megfelelő hangsúlyt helyezve a megelőzésre sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat? Tipikusan mire figyeljünk nyáron?
­- A HPV-ről tudnunk kell, hogy a lappangási idő változó, akár több hónap is lehet. A megelőzés nem könnyű. Ügyeljünk az általános szabályokra, hogy a medencéknél, edzőtermekben viseljünk papucsot, zuhanyozzunk le és tartsuk szárazon a bőrünket. Időnként nehéz elkerülni a fertőző emberekkel és felszínekkel való kontaktust. Bár a fertőzés nyáron szembe tűnőbb, mégis a hűvösebb időszakokban fokozódik a fertőzöttek száma az uszodák, konditermek összezárt közösségben.

Köszönjük az interjút! Kellemes kikapcsolódást kívánunk a nyárra!

Elérhetőség:
Dr. Nagy Zsuzsa Mária - Bőrgyógyász szakorvos
2040. Budaörs, Templom tér 17. sz. és
8220. Balatonalmádi, Petőfi Sándor utca 11. sz.
Tel: 06 20 464 1208

 

Itt megtalál minket

2100 Gödöllő,
Gábor Áron utca 3

Elérhetőségeink

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 (28) 430-069

Nyitva tartás

Hétfő – Péntek
: 08:00 – 19:00
Szombat: 08:00 - 13:00

A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesítik a szakember megkeresésének szükségességét.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét