Vitamin-szükséglet - interjú

Kozma Gabor 1A téli hónapok végének közeledtével lassacskán beköszönt a tavasz. Hideg és meleg időjárás váltakozik táptalajt biztosítva a vírusoknak, az influenzaszerű megbetegedéseknek. A zord időjárás eredményeként limitált a napsütéses órák száma, az emberi szervezet vitamin-ellátottsága lassacskán kimerül, sokszor a pótlásra tett erőfeszítések ellenére. Egy életerős felnőtt ember számára elengedhetetlen, hogy a test ne szenvedjen hiányt a szükséges szerves vegyületekben. Az 50 év alatti korosztály vitaminpótlásáról Dr. Kozma Gábor szakgyógyszerésszel beszélgettünk.

 

- Köszönjük, hogy elfogadta felkérésünket. Miért a gyógyszerészi pályát választotta? Kifejezetten érdekelne (akár példával élve), hogy mi könyvelhető el szakmai sikernek a gyógyszerész hivatás során?
- Én köszönöm a felkérést. A pályaválasztás még a gimnáziumi évekre nyúlik vissza, ahol volt szerencsém olyan felkészítő tanárokkal találkozni, akik megismertették, megszeretették velem a kémia tantárgy alapjait, mind fakultáció, mind tanulmányi versenyek keretében. Szakmai sikernek mindenképpen azt könyvelném el, hogy fiatal korom ellenére, hamar megismerkedhettem a patika vezetés feladataival, mellyel a mai napig foglalkozom.

- Alapvető kérdés: Miért fontos a vitaminok pótlása egy életerős szervezet esetében, túl a fiatalfelnőtt koron, de még az 50. életév betöltését megelőzően?
- Kimondottan ez az életkor az, amikor az embernek az élet számos területén, akár a család, akár a munkahely, megfelelően helyt kell állnia. A 21. század társadalma kimerültebb, a rengeteg környezeti behatás, és felpörgetett életmód eredményeképpen kiemelt szerepet kap a vitaminpótlás is ilyenkor.

- Hamarosan véget ér a téli időszak, közeledik a tavasz, ilyenkor valóban kimerülnek a szervezet vitamin és ásványianyag készletei? Mitől intenzívebb a vitamin-felhasználás, mint az év egyéb szakaszaiban?
- Pontosan ebben az időszakban kevesebb a rendelkezésünkre álló friss gyümölcs és zöldségféleség, valamint a napsütéses órák száma is lerövidül, ezért fontos megfelelő hangsúlyt fektetni a vitaminpótlásra. Hideg időben a leggyakoribbak a náthás és influenzás megbetegedések, ezért gondosan oda kell figyelni a létfontosságú vitaminok és nyomelemek fokozott bevitelére, az immunrendszerünk megerősítéséhez.  Ezért előfordulhat, hogy fokozott felhasználás következtében a tél végére a szervezet vitaminraktárai kimerülhetnek.
- Miért fontos a téli hónapok vírusfertőzéseit követően is pótolni a szükséges vitaminokat? Nincsen a szervezetben regenerációs fázis?
- Egy téli vírusfertőzés, akár az influenza, 7-8 na¬pig is eltarthat, és a kimerültség még ezt követően hetekig fennállhat. A szervezet kimerülése miatt, a regeneráció is lelassul. A vitaminpótlást követően általában nem érzi magát az ember jobban, de hamarabb meggyógyul, a szervezet képes gyorsabban regenerálódni. Egyes esetek¬ben, a téli hónapok kezdete előtti vitaminbevitel megelőzheti a betegségek kialakulását is.

- Klasszikus kérdés: Melyik javallott? Vitaminpótlás természetes táplálkozással vagy vitamin készítményekkel? Mi az RDA (javasolt napi bevitel) és valóban elegendő, ha előállított módon visszük be? Tudatos táplálkozással egyáltalában biztosítható a napi szükséges bevitel?
- Tudatos táplálkozással, megfelelő minőségű és mennyiségű étellel, gyümölccsel és zöldségféleségekkel biztosítható lenne a napi vitaminszükséglet az emberek számára. Manapság nem ez a tendencia, helyette a különböző étrendkiegészítő termékek kerülnek előtérbe. Az RDA (javasolt napi bevitel) pedig azt mutatja meg, hogy mennyi vitaminra és ásványi anyagra van szükségünk, ez persze függhet egyénenként az életmódtól, sportolástól, illetve a nyári-téli hónapoktól is.  

- Melyek azok a vitaminok amelyek, egyáltalán nem, vagy csak nehezen pótolhatók egészséges étrenddel?
- A hosszú téli hónapokban, egyes vitaminok pótlására fokozottabb figyelmet kell fordítani, mint a nyári időszakban.  Napsütéses időben, 10 perc szabad levegőn való tartózkodás már fedezi egy egészséges felnőtt ember D-vitamin szükségletét, télen már inkább a vitamin-készítmények jöhetnek számításba. A téli időszak a meghűléses megbetegedések melegágya, az emelkedett C-vitamin szükségletet is különböző készítményekből pótolhatjuk. A napsütéses órák számának csökkenésével behúzódunk a sötét szobába, ez a látásunkat is megviselheti, fontos ilyenkor a megfelelő A-vitamin szükséglet bevitele is.

- Mely vitaminok hiánya a leglátványosabb a napi életvitel során és ez milyen jeleket, tüneteket eredményez?
- A szervezet nem képes a vitaminokat előállítására, ezért külső forrásokból szükséges beszerezni őket. A vitaminhiány első tünetei már a bőrön és szájnyálkahártyán tapasztalhatóak. Az A-vitamin hiány bőrregenerációs zavarhoz és látás-gyöngüléshöz vezethet. A D-vitamin hiányában csontfejlődési zavarok alakulnak ki. A C-vitamin hiány szintén elhúzódó sebgyógyulást és a hajszálerek meggyengülését eredményezheti. B-vitamin hiánynál az első árulkodó tünet a szájzug berepedése lehet.

- A vitaminokkal kapcsolatban a másik véglet a túlzott bevitel? Mely nyomelemek, vitaminok esetében merül fel egészségügyi kockázat a túlszedés esetén? Mik lehetnek a tünetek?
- A vitaminok túlzott bevitele egyaránt káros lehet a szervezet számára. A túlzott A-vitamin bevitel étvágytalanságot, hajhullást, és szájnyálkahártya elváltozást is okozhat. Az emelkedett C-vitamin bevitel hasmenést is kiválthat, illetve a felesleges bevitel rögtön, hasznosulás nélkül kiürül a szervezetből. Az E-vitamin bőrünk egészségben játszik szerepet, de túladagolva viszont fejfájás, emésztőszervi problémákat okoz.

- Záró gondolatként kérdezném: a felnőttek képesek felmérni, érzékelni a vitaminnal kapcsolatos szükségleteiket? Érdemes lehet szakorvoshoz fordulni? Ha igen mely orvosi diszciplína az illetékes?
- A vitaminhiánynak jól észrevehető tünetei vannak, akár a fáradtság, akár a memória gyengülése, szédülés, akár a hajhullás, valamint a bőrön jelentkező árulkodó jelek. Fontos, hogy az étrendedben szerepeljen elég A-, B-, C- és D-vitamin, mert ezek hiánya levertséghez vezethet. A memória gyengülése B1 vitaminhiányhoz köthető, valamint a szédülést kiválthatja az alacsony B2 vitamin szint is. Ha a változatos, egészséges étrend és a vitaminpótlás nem oldja meg a problémákat, feltétlen szakorvos segítségét kell kérni a továbbiakban.

- Tisztelt Gyógyszerész Úr! Köszönjük a tartalmas beszélgetést!
- Köszönöm a lehetőséget!

Itt megtalál minket

2100 Gödöllő,
Gábor Áron utca 3

Elérhetőségeink

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 (28) 430-069

Nyitva tartás

Hétfő – Péntek
: 08:00 – 19:00
Szombat: 08:00 - 13:00

A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesítik a szakember megkeresésének szükségességét.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét