InstagramForsquarePinterestFacebook 50px twitter logo1 Google+

patikanet
GyöngyPatika

WEBÁRUHÁZ

PATIKANET WEBARUHAZ1


 

Mellékhatás?

Veszelyhelyzet

 


Cegadatok X

Látogatott oldalak...

Oldalletöltések száma: 1859536

dietAz egyik legfontosabb fittségi mutatónk a testzsír százalékunk. Mérése teljesen fájdalommentes és csak néhány másodpercig tart.

A két leggyakrabban használt mérési módszer:

A kaliperes mérés - Egy kis fémfogantyúval a test különböző pontjain - csípőhorpaszban, lapocka alatt, térdhajlatban, vádlin, hasfalon, tricepsznél stb. - csippentik össze azonos erősséggel a bőr alatti zsírszövetet, és a milliméterben mért vastagságból próbálnak következtetni az egész test zsírtartalmára.

Hátrányai: a komoly súlyfelesleggel rendelkező embereknél nem alkalmazható. A testben - kívülről láthatatlan helyeken - megbúvó zsírszövetet csak saccolni lehet vele.

Az elektromos impedanciás mérés - Laboratóriumban lehet mérni egyszerre az egész testben, de házilag vagy az edzőteremben külön a felsőtestben és alsótestben is, megfelelő készülékekkel. Ilyenkor átlagértéket érdemes számolni.

Egészséges eredmények
A testzsír normálisnak mondható értékei különböznek a két nemnél: a nőknek - biológiai okokból - valamivel magasabb a "megengedett". Ezen kívül az életkor előrehaladtával - ahogy az izomszövet tömege apránként csökken - lassan növekszik a zsír izomhoz viszonyított aránya. Ez egy természetes folyamat része.

Életkor

Férfiak

Nők

17-29

15%

25%

30-39

17,5%

27,5%

40 év fölött

20%

30%

A táblázatban olvasható értékek átlagértékek, számolhatunk kb. +/- 2 százalékot.

Az érdekessége a fenti számadatoknak az, hogy ha egy 25 éves nő a tükör elé áll egy 25 százalékos testzsírral, akkor bizony korántsem lesz boldog. A 25 százalékba - de még a 20-ba is - belefér ugyanis a zsíros derék, az enyhén pufók has és a kar tricepsz izma fölötti zsírpárna is...

A fitt ember mutatói

A fenti értékek tehát egészségesnek számítanak. Vizsgáljuk most meg azt, milyen értékekkel rendelkezik egy olyan valaki, aki legalább 3 éve rendszeresen mozog, és a testmozgás mellett még a táplálkozására is ügyel. Az ilyen ember abszolút szálkás, nem aggódik imitt-amott felbukkanó zsírhurkák miatt.

Életkor

Férfiak

Nők

17-29

8-10%

12-15%

30-39

10-14%

14-18%

40 év fölött

14-16%

16-24%

A különbség szinte kézzel tapintható. A fitt nő kritikus pontjain - a derék vonalán, a belső combon vagy a kar tricepszénél - amennyiben az ideális értékekkel rendelkezik - nem lifegnek felesleges zsírpárnák, hanem minden tökéletes. A fitt férfiről ugyanígy elmondható, hogy látható - nem fedett - izomzattal rendelkezik, vállán például megkülönböztethetőek a deltaizom fejei. Minden sportnak megvannak a maga sajátságos testzsír értékei. A hosszútávfutó férfiak 40 év körül is meg tudják ütni a 8 %-ot. 18-30 év közötti aerobikos lányok szépnek mondható testzsír értékei a 12-15-ös.

  A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesítik a szakember megkeresésének szükségességét.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!