InstagramForsquarePinterestFacebook 50px twitter logo1 Google+

patikanet
GyöngyPatika

WEBÁRUHÁZ

PATIKANET WEBARUHAZ1


 

Mellékhatás?

Veszelyhelyzet

 


Cegadatok X

Látogatott oldalak...

Oldalletöltések száma: 1859495

nicotinell-mint-1mgA Nicotinell Mint 1 mg szopogató tabletta a gyógyszerek olyan csoportjához tartozik, amelyek a dohányzásról való leszokást segítik elő. A Nicotinell Mint 1 mg szopogató tabletta kevésbé ártalmas, mint a dohányzás, mivel a száj és a tüdő nincs kitéve a dohányfüstben jelenlevő egyéb káros anyag – mint pl. a kátrány – hatásának.

nicotinell-fresh-mintA Nicotinell rágógumi a dohányzásról való leszokást elősegítő gyógyszerek csoportjába tartozik. Enyhíti a nikotinfüggőségben tapasztalt elvonási tüneteket, elősegítve a dohányzásról való leszokás eredményességét.

stop5Nicorette patch áttetsző transzdermális tapaszt helyileg kell alkalmazni és arra szolgál, hogy elősegítse a dohányzásról való leszokást, a nikotin utáni sóvárgás és a megvonási tünetek csillapításával, valamint megkönnyítse a dohányzás abbahagyását az olyan dohányosok esetében, akikben van motiváció a leszokásra.


Nicorette patch áttetsző 10 mg/16 óra transzdermális tapasz
Nicorette patch áttetsző 15 mg/16 óra transzdermális tapasz
Nicorette patch áttetsző 25 mg/16 óra transzdermális tapasz

 

A készítmények hatóanyaga: nikotin
Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez!
 • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!

A betegtájékoztató tartalma:
1.    Milyen típusú gyógyszer a Nicorette patch áttetsző transzdermális tapasz és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.    Tudnivalók a Nicorette patch áttetsző transzdermális tapasz alkalmazása előtt
3.    Hogyan kell alkalmazni a Nicorette patch áttetsző transzdermális tapaszt
4.    Lehetséges mellékhatások
5.    Hogyan kell a Nicorette patch áttetsző transzdermális tapaszt tárolni?
6.    További információk

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NICORETTE PATCH ÁTTETSZŐ TRANSZDERMÁLIS TAPASZ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Nicorette patch áttetsző transzdermális tapaszt helyileg kell alkalmazni és arra szolgál, hogy elősegítse a dohányzásról való leszokást, a nikotin utáni sóvárgás és a megvonási tünetek csillapításával, valamint megkönnyítse a dohányzás abbahagyását az olyan dohányosok esetében, akikben van motiváció a leszokásra.

A Nicorette patch áttetsző transzdermális öntapadó tapasz lassan nikotint ad le, ami a bőrön keresztül felszívódik.
Ez a tájékoztató csak a Nicorette patch áttetsző transzdermális tapaszokra vonatkozik.

Ha a Nicorette classic gum 2 mg és a Nicorette mint gum 2 mg vagy a Nicorette freshmint gum 2 mg és 4 mg gyógyszeres rágógumi készítményekről vagy a Nicorette patch 5 mg/16 óra, 10 mg/16 óra és 15 mg/16 óra transzdermális tapaszokról szeretne többet megtudni, akkor az ezekre vonatkozó betegtájékoztatókat olvassa el!

2. TUDNIVALÓK A NICORETTE PATCH ÁTTETSZŐ TRANSZDERMÁLIS TAPASZ ALKALMAZÁSA ELŐTT
 
Ne alkalmazza a Nicorette patch áttetsző transzdermális tapaszt

 • ha allergiás (túlérzékeny) a nikotinra, vagy a Nicorette patch áttetsző transzdermális tapasz egyéb összetevőjére,
 • ha a közelmúltban szívinfarktusa, agyvérzése volt,
 • ha instabil vagy súlyosbodó angina pektoriszban (szív-koszorúér görcs), un. Prinzmetal anginában vagy súlyos szívritmuszavarban szenved, vagy szív-koszorúér műtéten (bypass), ill. szívkoszorú-értágításon esett át korábban,
 • ha magas vérnyomása nincs megfelelően kezelve,
 • ha 18 éven aluli,
 • ha idült, kiterjedt bőrrendellenességben szenved, pl. pszoriázis, idült bőrgyulladás (dermatitisz), vagy csalánkiütés (urticaria).

A Nicorette patch áttetsző transzdermális tapasz fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a következő esetekben:

 • ha súlyos szív-érrendszeri megbetegedésben pl. szívelégtelenségben, stabil anginában (szívtáji szorító érzés) vagy perifériás érszűkületben szenved,
 • ha Önnek gyomorfekélye van,
 • ha pajzsmirigy túltengése van,
 • ha Ön cukorbetegségben szenved,
 • ha Önnél mellékvese tumort (ún. feokromocitómát) diagnosztizáltak,
 • ha Ön súlyos máj- vagy vesebetegségben szenved.

A nikotin-pótló kezelés kockázatát a dohányzás folytatásának kockázatával szemben kell mérlegelni.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is! A dohányzás abbahagyása a fenti gyógyszerek adagjának módosítását teheti szükségessé. A dohányzás abbahagyása a cukorbetegségben szenvedők inzulin igényét csökkenti. Ha elkezdi használni a tapaszt, szervezetében kevesebb nikotin lesz jelen, mintha folytatná a dohányzást és idővel ez a mennyiség tovább fog csökkenni. Ez a változás befolyásolhatja a szervezete egyes gyógyszerekre adott válaszát.

Terhesség és szoptatás:
Terhes vagy szoptató nő csak kezelőorvosa kifejezett javaslatára alkalmazhat Nicorette patch áttetsző transzdermális tapaszt. A dohányzás súlyosan károsítja a magzatot és a csecsemőt, ezért a dohányzást nikotinpótló kezelés nélkül kell abbahagyni. A tapasz magzatra és csecsemőre gyakorolt hatása nem teljesen ismert.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre:
Járművezetésre vagy gépkezelésre gyakorolt hatást nem figyeltek meg.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A NICORETTE PATCH ÁTTETSZŐ TRANSDERMÁLIS TAPASZT?

Teljesen hagyja abba a dohányzást, amikor a kezelést elkezdi. A sikeres leszokás esélyét ez jelentősen megnöveli.

Milyen erősségű tapaszt kell alkalmazni?
A tapasz háromféle erősségben – 10 mg, 15 mg és 25 mg – kapható, melyeket a következőképpen, lépésenként kell alkalmazni:

Ha Ön erős dohányos, azaz napi 15 szál, vagy annál több cigarettát szív el, akkor az alábbiak szerint kell alkalmazni:

 • Kezdje a kezelést a 25 mg/16 óra (22,5 cm2) tapasszal.
 • A kezelés ideje egyéni. A második hónap végén (8 hét után) szervezetének jóval kevesebb nikotinra lesz szüksége, mint korábban, tehát az adag csökkenthető. Ekkor hagyja abba a 25 mg/16 óra (22,5 cm2 ) tapasz alkalmazását, és kezdje el használni a 15 mg/16 óra (13,5 cm2) tapaszt. Ezt alkalmazza kb. 2 hétig.
 • Ekkor térjen át a 10 mg/16 óra (9 cm2) tapaszra, amit szintén kb. 2 hétig alkalmazzon. Ezután Ön képes lesz életvitelét tapasz nélkül is folytatni.
 • Reggel, amikor felébred, helyezze fel a tapaszt, és ne felejtse el levenni 16 óra múlva, mielőtt lefekszik. Ha alvás közben fennhagyja a tapaszt, akkor annak hatóanyaga megzavarhatja az Ön alvását. A tapasz normál esetben fürdés, zuhanyzás vagy úszás során nem jön le. Ha mégis lejönne, szárítsa meg bőrét alaposan és helyezzen fel egy újat.

Ha Ön kevésbé erős dohányos, azaz napi 15 szálnál kevesebb cigarettát szív el, akkor a Nicorette patch áttetsző transzdermális tapaszt az alábbiak szerint kell alkalmazni:

 • Kezdje a kezelést a 15 mg/16 óra (13,5 cm2) tapasszal.
 • A kezelés ideje egyéni. A második hónap végén (8 hét után) szervezetének jóval kevesebb nikotinra lesz szüksége, mint korábban, tehát az adag csökkenthető, ezért térjen át a 10 mg/16 óra (9 cm2) tapaszra, és alkalmazza azt kb. 4 hétig. Ezután Ön képes lesz életvitelét tapasz nélkül is folytatni.
 • Reggel, amikor felébred, helyezze fel a tapaszt, és ne felejtse el levenni 16 óra múlva, mielőtt lefekszik. Ha alvás közben fennhagyja a tapaszt, akkor annak hatóanyaga az Ön alvását megzavarhatja. A tapasz normál esetben fürdés, zuhanyzás vagy úszás során nem jön le. Ha mégis lejönne, szárítsa meg bőrét alaposan és helyezzen fel egy újat.

Hogyan kell a tapaszt felhelyezni?

1.Mosson kezet, mielőtt a tapasz felhelyezését elkezdi.
2.Ollóval vágja föl a csomagolást a vonal mentén és vegye ki a tapaszt.
3.Válasszon egy tiszta, szőrmentes, száraz felületet a felkarja vagy a csípője vagy a mellkasa bőrén, mely sérüléstől, vörösségtől vagy irritációtól is mentes. Ne használjon olajat vagy hintőport, mert az gátolja a tapasz felragadását. Minden nap változtassa a felragasztás helyét, így csökkentheti a bőrirritáció kialakulásának kockázatát.
4.Húzza le az ezüstszínű alumínium védőréteget. Amennyire csak lehetséges, próbálja meg elkerülni a tapadó felület érintését. Nyomja a tapaszt ragadó felületével a kiválasztott bőrfelületre és távolítsa el a tapaszon maradt alumínium védőréteg másik részét is. Ujjával simítsa körbe a szélén is, hogy biztosan ragadjon.
5.A tapasz érintése után alaposan mosson kezet.
6.Ne feledje, a használt tapaszban marad még nikotin, ezért körültekintően dobja el úgy, hogy gyermek vagy állat hozzá ne férjen. Célszerű félbehajtani, összeragasztani a két felet, visszatenni tasakjába és úgy a háztartási szemétbe dobni vagy a gyógyszertárba visszavinni.
Következő nap vegyen elő újabb tapaszt és ismételje meg a 1-6. pontban leírtakat!

Ha az előírtnál tovább használta a tapaszt vagy gyermek alkalmazta azt:
Akár a nikotin-helyettesítő termékekből vagy a dohányzásból származó túlzott nikotin-fogyasztás túladagolási tüneteket okozhat. A túladagolás tünetei a heveny nikotin-mérgezéssel azonosak, ilyenek pl.: a hányinger, nyáladzás, hasi fájdalom, hasmenés, izzadás, fejfájás, szédülés, hallászavar, és kifejezett gyengeségérzés. Ha túl sok tapaszt alkalmazott ill. gyermeke felnyitotta vagy használta a tapaszt, távolítsa el a tapaszt azonnal, és haladéktalanul forduljon orvosához vagy menjen a legközelebbi kórházba és vigye magával gyógyszerét és ezt a tájékoztatót!

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Nicorette patch áttetsző transzdermális tapasz is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A tapasz mellékhatásai az egyéb úton alkalmazott nikotinéval egyeznek meg. Ezek általában az alkalmazott adagtól függnek.

A legtöbb mellékhatás a kezelés első heteiben jelentkezik.

Nagyon gyakori mellékhatás:

 • viszketés a tapasz helyén

Gyakori mellékhatások:

 • szédülés, fejfájás
 • gyomor- vagy bélrendszeri kellemetlenség érzése; hányinger, hányás
 • bőrvörösség, kiütés

 Nem gyakori mellékhatás:

 • a szívdobogásérzés
 • csalánkiütés

 Nagyon ritka mellékhatás:

 • a terápia felfüggesztésével megszűnő pitvarfibrilláció (gyors, szabálytalan szívműködés)

Néhány tünet a dohányzás abbahagyásakor jelentkező megvonási tünetekkel lehet összefüggésben pl.: a szédülés, fejfájás és álmatlanság. A dohányzásról való leszokás után fokozódik a szájnyálkahártya fekélyének kockázata.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5.  HOGYAN KELL A NICORETTE PATCH ÁTTETSZŐ TRANSZDERMÁLIS TAPASZT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 C°-on tárolandó.
Az eredeti csomagolásban tartandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP.:) után ne alkalmazza a Nicorette patch áttetsző transzdermális tapaszt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

6.  TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Nicorette áttetsző transzdermális tapasz?
A készítmény hatóanyaga:
15,75 mg, 23,62 mg ill. 39,37 mg nikotin (9, 13,5 ill. 22,5 cm2) tapaszonként

Egyéb összetevők:
Közepes molekulatömegű trigliceridek, bázikus butil-metakrilát-kopolimer, akril adhéziós oldat, kálium hidroxid, kroszkarmellóz-nátrium, alumunium-acetilacetonát
Hátlap: polietilén- tereftalát film
Védőréteg: alumíniummal borított, szilikonozott polietilén tereftalát film (PET).

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
 
Leírás:
Félig áttetsző, bézs színű, feliratozott, 9 cm2/ 13,5 cm2/ 22,5 cm2 nagyságú, négyszög alakú, lekerekített szélű transzdermális tapasz, amely alumínium és szilikon tartalmú, lehúzható védőréteg borítással van ellátva.

Csomagolás:
A tapaszok 3 hatáserősségben kaphatók, melyek 16 óra alatt 10 mg, 15 mg, illetve 25 mg nikotint adnak le a bőrön át.
1 tapasz leforrasztottt, négyrétegű, laminált, feliratozott tasakban, amely papír, polietilén, alumínium és akrilnitril rétegekből áll.
7, 14 és 28 tasak egy dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
McNeil AB, 251 09 Helsingborg, Svédország

Gyártó
LTS Lohman Therapie-Systeme AG
Lohmannstrasse 2
Andernach
D-56626
Németország

A forgalombahozatali engedély számai:

Nicorette patch áttetsző 10 mg/16 óra transzdermális tapasz
OGYI-T-10224/03    (7x)
OGYI-T-10224/04    (14x )
OGYI-T-10224/05    (28x)
 
Nicorette patch áttetsző 15 mg/16 óra transzdermális tapasz
OGYI-T-10224/06    (7x)
OGYI-T-10224/07    (14x)
OGYI-T-10224/08    (28x)

Nicorette patch áttetsző 25 mg/16 óra transzdermális tapasz
OGYI-T-10224/09    (7x)
OGYI-T-10224/10    (14x)
OGYI-T-10224/11    (28x)

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2010. február 18.

smoke_2A NiQuitin Minitab segítséget nyújt a dohányzás abbahagyásához. A kezelésnek ezt a típusát nikotin helyettesítő kezelésnek hívják. Ez a csomag 4 mg-os NiQuitin Minitab szopogató tablettákat tartalmaz azok számára, akik több mint 20  cigarettát szívnak el naponta. A készítmény segít Önnek a dohányzás azonnali abbahagyásában, illetve segítséget nyújthat Önnek lecsökkenteni az elszívott cigaretták számát a teljes leszokás előtt.

A készítmény hatóanyaga: nikotin
Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.
• Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
• További információkért vagy tanácsért forduljon egészségügyi szakemberhez pl. orvoshoz, ápolóhoz, dohányzási tanácsadóhoz vagy gyógyszerészhez.
• Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, forduljon egészségügyi szakemberhez.
• A NiQuitin Minitab 4 mg szopogató tabletta a betegtájékoztatóban NiQuitin Minitabként szerepel.

A betegtájékoztató tartalma:
1.  Milyen típusú gyógyszer a NiQuitin Minitab és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.  Tudnivalók a NiQuitin Minitab alkalmazása előtt
3.  Hogyan kell alkalmazni a NiQuitin Minitabot?
4.  Lehetséges mellékhatások
5.  Hogyan kell a NiQuitin Minitabot tárolni?
6.  További információk

1.  MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NIQUITIN MINITAB ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A NiQuitin Minitab segítséget nyújt a dohányzás abbahagyásához. A kezelésnek ezt a típusát nikotin helyettesítő kezelésnek hívják.
Ez a csomag 4 mg-os NiQuitin Minitab szopogató tablettákat tartalmaz azok számára, akik több mint 20  cigarettát szívnak el naponta.

A készítmény segít Önnek a dohányzás azonnali abbahagyásában, illetve segítséget nyújthat Önnek lecsökkenteni az elszívott cigaretták számát a teljes leszokás előtt. Ha úgy gondolja, hogy képes a dohányzást azonnal abbahagyni, akkor tegye ezt, mert általában ez a legjobb út. Azonban, ha ezt túl nagy lépésnek érzi, akkor megpróbálhatja az elszívott cigaretták számát lecsökkenteni, első lépésként a teljes leszokás előtt. További információkért lásd a 3. pontot: Hogyan kell alkalmazni a NiQuitin Minitabot?.

A cigarettában található nikotin az, amely a fizikai függőséget okozza.

• A NiQuitin Minitab segít önnek leszokni a dohányzásról azáltal, hogy helyettesíti a cigarettából a szervezetébe jutó nikotin egy részét.
• Ez a nikotin enyhíti a leszokni vágyók által megtapasztalt kellemetlen tünetek egy részét. Többek között, hogy betegnek érzik magukat vagy ingerlékenyek.
• A nikotin segít enyhíteni a cigaretta iránti sóvárgást és segít Önnek, hogy ellenálljon a dohányzási késztetésnek.
A NiQuitin Minitab alkalmazása nem jár együtt a dohányzás egészségügyi veszélyeivel. Ennek az az oka, hogy nem tartalmaz kátrányt, szén-monoxidot illetve a cigarettafüstben található egyéb mérgező anyagokat. Néhányan aggódnak amiatt, hogy miután leszoknak a dohányzásról, a nikotin tartalmú szopogató tablettával válhatnak függővé. Ez nagyon ritkán fordul elő, de ha meg is történne, kevésbé káros mint a dohányzás, és leszokni is könnyebb róla.

Növekednek a leszokási esélyei ha részt vesz egy támogató programban. Ezek a dohányzásról leszoktató programok viselkedési támogatásként ismertek. További információkért a leszoktató programokról kérdezzen meg egy egészségügyi szakembert.

2. TUDNIVALÓK A NIQUITIN MINITAB ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a NiQuitin Minitabot
• ha allergiás (túlérzékeny) a nikotinra vagy a NiQuitin Minitab egyéb összetevőjére (lásd a 6. pontot: További információk).
• ha nem dohányzik vagy 12 évnél fiatalabb.
A dohányzás nem tesz jót az egészségnek. Mindig jobb leszokni a dohányzásról. A nikotin helyettesítő kezelések, mint amilyen a NiQuitin Minitab is, segíthetnek. Általában a nikotin helyettesítő kezelés lehetséges mellékhatásait messze felülmúlják a dohányzás folytatásának veszélyei.

A NiQuitin Minitab fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
• Ha a közelmúltban szívrohama vagy agyi érkatasztrófája (sztrók) volt, ha súlyos szívritmus problémái vannak, instabil vagy rosszabbodó koszorúér betegség (angina, mellkasi fájdalom) illetve nyugvó angina esetén próbáljon meg nikotin helyettesítő kezelés alkalmazása nélkül leszokni a dohányzásról, kivéve ha orvosa javasolta a készítmény alkalmazását.
• Ha Ön cukorbeteg, akkor ellenőrizze a szokásosnál gyakrabban a vércukorszintjét amikor elkezdi a NiQuitin Minitabot alkalmazni. Megváltozhat a gyógyszer- vagy inzulinszükséglete.
• Ha Önnek volt már allergiás reakciója amely az ajkai, arca és torka (angioödéma) feldagadását okozta vagy viszkető kiütések jelentkeztek (csalánkiütés). A nikotin helyettesítő kezelés időnként kiválthat ilyen típusú reakciókat.
• Ha 12 évnél fiatalabb gyermekei vannak, mivel a nikotin helyettesítő kezelés nikotintartalma nem megfelelő 12 éves kor alatt. A nikotin hatásai erősebben érvényesülnek gyermekek, mint felnőttek esetében. Gyermekeknél súlyos mérgezést okozhat, amely halálos is lehet.
• A leszokási kísérlet során ne cserélje fel a NiQuitin Minitabot nikotinos rágógumival.
Ha terhes vagy szoptat akkor az a legjobb ha nikotin helyettesítő kezelés nélkül szokik le a dohányzásról. Mindazonáltal jobb nikotin helyettesítő kezeléssel leszokni mint folytatni a dohányzást. (További információkat talál az alábbiakban a terhesség és szoptatás című részben.)

Kérjen segítséget illetve tanácsot egy egészségügyi szakembertől az alábbi esetkben:
• Ha szív vagy vérkeringési problémái vannak beleértve a szívelégteleneséget, stabil anginát, magas vérnyomást és elzáródásos perifériás artéria betegséget.
• Súlyos máj- vagy veseproblémái vannak, mivel ekkor nagyobb a valószínűsége a mellékhatások előfordulásának.
• Ha kontrollálatlan pajzsmirigy túlműködése vagy feokromocitómája (a mellékvese daganatos betegsége, amely befolyásolhatja a vérnyomást) van – az orvosa beszélni fog Önnek erről – mert a nikotin miatt rosszabbodhatnak a tünetei.
• Ha gyomor vagy nyombél fekélye illetve ha nyelőcső gyulladása van (a száj és a gyomor közötti összeköttetés), mivel a nikotin lenyelése miatt rosszabbodhatnak a tünetei. A szájnyálkahártya fekélyesedését is okozhatja. Ha valóban rosszabbodnak a tünetei, akkor beszéljen orvosával. Használhat nem szájon át szedhető nikotin helyettesítő kezelést is inkább, pl. tapaszokat.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
A dohányzás abbahagyása megváltoztathatja az Ön által esetleg szedett egyéb gyógyszerek hatását. Ha ezzel kapcsolatban kérdése vagy kétségei vannak, akkor forduljon egészségügyi szakemberhez.
Terhesség és szoptatás

A terhesség alatti dohányzás veszélyekkel jár a babára nézve. Ilyen veszélyek többek között a születés előtti fejlődés visszamaradása, koraszülés vagy halvaszületés. A dohányzás abbahagyása a legjobb módja annak, hogy mind a saját mind a babája egészségét javítsa. Minél előbb hagyja abba a dohányzást annál jobb.
Ha Ön terhes, akkor az az ideális ha nikotin helyettesítő kezelés nélkül szokik le. Ha már megpróbált leszokni, de nem sikerült, akkor egészségügyi szakember javasolhatja a nikotin helyettesítő kezelést, hogy segítsen Önnek a dohányzást abbahagyni. Ez azért van, mert a leszokás nikotin helyettesítő kezeléssel jobb a fejlődő magzat számára mintha folytatná a dohányzást. A nikotin helyettesítő kezelés alkalmazásáról a terhesség lehető legkorábbi szakaszában kell dönteni. A cél, hogy mindössze 2-3 hónapig kelljen használnia. Emlékezzen arra, hogy a legfontosabb az, hogy leszokjon a dohányzásról. Az olyan készítények mint a szopogató tabletták előnyösebbek lehetnek a nikotinos tapaszoknál. Ennek az az oka, hogy a szopogató tablettával nem folyamatosan jut a nikotin a szervezetébe. Mindazonáltal, émelygés illetve rosszulét esetén megfelelőbb lehet a tapasz.

Ha Ön szoptat, a dohányfüst légzési nehézségeket és egyéb problémákat okozhat a babáknál és gyermekeknél. Az az ideális ha nikotin helyettesítő kezelés nélkül szokik le. Ha már megpróbált leszokni, de nem sikerült, akkor egészségügyi szakember javasolhatja a nikotin helyettesítő kezelést, hogy segítsen Önnek a dohányzást abbahagyni. Ha nikotin helyettesítő kezelés segítségével próbál leszokni, az anyatejjel a babába átjutó nikotin csak kis mennyiségű. A belélegzett cigarettafüstnél sokkal kevésbé káros. A legjobb ha olyan nikotin helyettesítő készítményeket használ, amelyek a nap bizonyos szakaszaiban szedhetők (például inkább szopogató tablettákat, rágógumikat mint tapaszokat). Az is előnyösebb ha közvetlenül a készítmény bevétele előtt szoptat. Ezzel segít, hogy gyermeke a lehető legkisebb nikotinmennyiséget kapja.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A dohányzás abbahagyása koncentrációs nehézségeket és fokozott ingerlékenységet okozhat.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A NIQUITIN MINITABOT?

A NiQuitin Minitab alkalmazására vonatkozó utasítások attól függenek, hogy Ön melyik utat választja:
a)    A dohányzás azonnali abbahagyása
b)    Az elszívott cigaretták csökkentése a leszokás előtt

Mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően alkalmazza a NiQuitin Minitabot. Amennyiben nem biztos valamiben, kérdezzen meg egy egészségügyi szakembert.
Ez a készítmény szájnyálkahártyán történő alkalmazásra szolgál. Ez azt jelenti, hogy a tablettában lévő nikotin a szájban lassan felszabadul és innen szívódik fel a szervezetbe.
A NiQuitin Minitabot minden esetben úgy kell használni, hogy egy szopogató tablettát be kell venni a szájba és időnként a száj egyik oldaláról a másikra mozgatni, amíg teljesen feloldódik. Ez körülbelül 10 percig tart. A szopogató tablettát nem szabad szétrágni, vagy egészben lenyelni. Ne használjon naponta 15 szopogató tablettánál többet. Ha úgy érzi, hogy a NiQuitin Minitab alkalmazására összesen 9 hónapnál hosszabb ideig van szüksége, akkor forduljon egészségügyi szakemberhez tanácsért.

a) A dohányzás azonnali abbahagyása

Felnőttek számára (18 éves kortól)
 •Kezdje a kezelést napi 8-12 szopogató tablettával. Szopogasson el egy tablettát minden alkalommal amikor késztetést érez a dohányzásra.
 •Alkalmazza így a szopogató tablettákat legfeljebb 6 hétig, majd fokozatosan csökkentse a naponta alkalmazott szopogató tabletták számát.
 •Amikor naponta már csak 1-2 szopogató tablettát használ, teljesen hagyja abba az alkalmazását.
 
Miután már leszokott, időnként hirtelen sóvárgást érezhet egy cigaretta iránt. Ezekben az esetekben bevehet egy szopogató tablettát.

b)  Az elszívott cigaretták csökkentése a leszokás előtt

Felnőttek számára (18 éves kortól)
Amikor erős késztetést érez a dohányzásra, rágyújtás helyett vegyen be egy NiQuitin Minitabot, hogy csillapítsa a sóvárgást. Amennyire csak lehet, csökkentse le a naponta elszívott cigaretták számát. Ha a napi cigarettafogyasztást 6 hét után nem sikerült csökkenteni, akkor keressen fel egy egészségügyi szakembert.
Amint képesnek érzi rá magát, teljesen hagyja abba a dohányzást. Ekkor térjen át a fent részletezett azonnali leszokási sémára. Ezt tegye meg amilyen hamar csak lehet. Ha a dohányzás teljes abbahagyására irányuló kísérlete a NiQuitin Minitab szedésének megkezdését követő 6 hónapon belül nem járt sikerrel, akkor beszéljen egy egészségügyi szakemberrel.

Fiatalok (12-17 évesek, a 17 éveseket is beleértve)
Kizárólag egészségügyi szakember javaslatára alkalmazza a NiQuitin Minitabot.

Ne lépje túl az előírt adagot! Gondosan kövesse az alkalmazásra vonatkozó utasításokat és ne vegyen be naponta (24 óra alatt) 15-nél több szopogató tablettát!

12 évesnél fiatalabb gyermekek nem alkalmazhatják a NiQuitin Minitabot!

Ha kísértésbe jön, hogy újra cigarettázzon
 
Amennyiben:
• aggódik amiatt, hogy újra dohányozni kezd,
• nehéznek találja, hogy teljesen elhagyja a szopogató tablettákat
beszéljen egy egészségügyi szakemberrel.
Ha újra dohányozni kezdene, ők tanácsot tudnak adni, hogy hogyan érheti el a legjobb eredményeket egy újabb nikotin helyettesítő kezelés alkalmazásával.

Ha az előírtnál több NiQuitin Minitabot alkalmazott
Ha túl sok NiQuitin Minitabot alkalmaz, akkor émelygés, szédülés, rosszullét fordulhat elő. Hagyja abba a szopogató tabletta alkalmazását és azonnal kérjen orvosi segítséget vagy keresse fel egy kórház sürgősségi osztályát. Ha lehetséges, mutasssa meg nekik a készítmény csomagolását vagy ezt a betegtájékoztatót.

A szopogató tabletták nem alkalmasak 12 éven aluli gyermekek illetve nemdohányzók részére. Ha a készítményt gyermekek vagy nemdohányzók alkalmazzák, akkor nikotin túladagolási tünetek jelentkezhetnek. Ilyen tünetek a fejfájás, hányinger, gyomorfájdalom és hasmenés. Ha egy gyermek használta vagy evett a szopogató tablettákból, azonnal menjen el kezelőorvosához vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát. Ha lehetséges, mutasssa meg nekik a készítmény csomagolását vagy ezt a betegtájékoztatót.

4.  LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a NiQuitin Minitab is okozhat mellékhatásokat, néhány közülük gyakrabban fordul elő mint mások, de lehetséges, hogy az Ön esetében egyik sem fog jelentkezni. Úgy találták, hogy az ajánlott adagolás mellett a NiQuitin Minitab nem okoz súlyos mellékhatásokat.
 
A dohányzás abbahagyása önmagában is okozhat olyan tüneteket mint szédülés, fejfájás, alvászavar, köhögés és megfázásszerű tünetek. Az olyan tünetek mint a depresszió, ingerlékenység, szorongás, nyugtalanság, fokozott étvágy és álmatlanság szintén összefügghetnek a dohányzás abbahagyásával járó megvonási tünetekkel.

Az egyéb mellékhatások az alábbiakban vannak felsorolva – az előfordulási valószínűségük szerint csoportokba foglalva:

Nagyon gyakori mellékhatások (10 emberből több mint egynél fordul elő)
•    A szopogató tabletták a száj vagy a nyelv enyhe gyulladását vagy irritációját okozhatják.
•    Előfordulhat émelygés is.

Gyakori mellékhatások (100 emberből 1-10 esetben fordul elő)
•    Torokfájás
•    Hányás
•    Diszkomfort érzés a gyomorban
•    Hasmenés
•    Emésztési zavar/gyomorégés
•    Felfúvódás
•    Csuklás

Nem gyakori mellékhatások (1000 emberből 1-10 esetben fordul elő)
•    Idegesség
•    Depresszió
•    Szívdobogásérzés
•    Fokozott szívverés
•    Mellkasi fájdalom
•    Kiütés
•    Fáradtság és általános rossz közérzet

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 emberből kevesebb mint 1-et érint)
•    Súlyos allergiás reakció, melynek jellemző tünetei többek között a hirtelen zihálás vagy szorító érzés a mellkasban, kiütés és gyengeség érzése.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, beszéljen egy egészségügyi szakemberrel.

5. HOGYAN KELL A NIQUITIN MINITABOT TÁROLNI?
• A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
• A tartályon vagy a külső csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza a szopogató tablettákat. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
• Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
• A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
• A tabletta tartályt ne használja más célra, mivel a tabletta bevonatból származó finom por maradhat benne.
• A tartályt felelős módon dobja ki. A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a NiQuitin Minitab
A készítmény hatóanyaga: 4 mg nikotin (egy gyanta komplex formájában, amit nikotin-rezinátnak hívnak).
Egyéb összetevők: mannit (E 421), nátrium-alginát, xantán-gumi, kálium-hidrogén-karbonát, polikarbofil-kalcium, vízmentes nátrium-karbonát, aceszulfám-kálium, aroma anyagok, magnézium-sztearát.
A NiQuitin Minitab cukormentes.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér vagy csaknem fehér, ovális, domború felületű préselt szopogató tabletta. A 4 mg-os szopogató tabletták egyik oldalán „F” jelzés látható.
Minden tartály 20 szopogató tablettát tartalmaz. Egy csomagban 1 vagy 3 tartály található.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
GlaxoSmithKline Consumer Healthcare,
GlaxoSmithKline Export Ltd. Brentford,
TW8 9GS Egyesült Királyság

Gyártó:
GlaxoSmithKline Dungarvan Limited,
Knockbrack, Dungarvan, Co.Waterford,
Írország

A forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviselője:
GlaxoSmithKline Kft. Consumer Healthcare,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.

A NiQuitin a GlaxoSmithKline vállalatcsoport védjegyzett neve.

OGYI-T-8174/09        (1 x 20)
OGYI-T-8174/10        (3 x 20)

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2010.03.09.

Szövegforrás: Betegtájékoztató

nicorette_4mg

Csökkenti a dohányzásról azonnal leszokni kívánók elvonási tüneteit. A Nicorette gyógyszeres rágógumi segítségével megakadályozható, de legalább mérsékelhető az elvonási tünet úgy, hogy átmeneti ideig a nikotint kis mennyiségben pótolja. Rágás közben a nikotin lassan felszabadul a gyógyszeres rágógumiból és a szájnyálkahártyán keresztül felszívódik a vérbe. A cigarettával szemben a Nicorette gyógyszeres rágógumi nem tartalmaz mérgező kátrányt vagy szén-monoxidot.

ragogumiDohányzásról való leszokást elősegítő készítmény. A Nicorette kizárólag a dohányzás abbahagyására javasolt, azaz a dohányzás teljes elhagyása legyen a cél. Lényeges, a páciens erre vonatkozó erős elhatározása. Egyéb módszerek egyidejű alkalmazása megkönnyíti a cigaretta elhagyását. A dohányzásról leszokni kívánók "hiányérzetét" csökkenti.

nikotintapasz

A NiQuitin Clear segítséget nyújt a dohányzás abbahagyásához. A kezelésnek ezt a típusát nikotin helyettesítő kezelésnek hívják. Amennyiben lehetséges, a NiQuitin Clear transzdermális tapaszokat egy, a leszokást segítő program részeként kell alkalmazni.

NiQuitin Clear 7 mg transzdermális tapasz
NiQuitin Clear 14 mg transzdermális tapasz
NiQuitin Clear 21 mg transzdermális tapasz

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
 • Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
 • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a NiQuitin Clear és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a NiQuitin Clear alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a NiQuitin Cleart?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a NiQuitin Cleart tárolni?
6. További információk

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NIQUITIN CLEAR ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?


A NiQuitin Clear segítséget nyújt a dohányzás abbahagyásához. A kezelésnek ezt a típusát nikotin helyettesítő kezelésnek hívják. Amennyiben lehetséges, a NiQuitin Clear transzdermális tapaszokat egy, a leszokást segítő program részeként kell alkalmazni.A cigarettában található nikotin az, amely a fizikai függőséget okozza.

 • A NiQuitin Clear tapasz nikotint szolgáltat a szervezet számára, helyettesíti a dohányzás révén felvett nikotint, ezáltal elősegíti a dohányzásról határozott szándékkal történő leszokást.
 • A készítmény enyhíti a dohányzás abbahagyásával járó erős nikotin éhséget és azokat a kellemetlen tüneteket, mint például a betegségérzést vagy ingerlékenységet, amelyeket számos dohányzással felhagyni kívánó személy megtapasztal.
 • A NiQuitin Clear a szervezetben egyenletes nikotin koncentrációt biztosít, ami rendszerint alacsonyabb, mint a dohányzásból származó nikotin szint.

A NiQuitin Clear alkalmazása nem jár együtt a dohányzás egészségügyi veszélyeivel. Ennek az az oka, hogy nem tartalmaz kátrányt, szén-monoxidot illetve a cigarettafüstben található egyéb mérgező anyagokat.

2. TUDNIVALÓK A NIQUITIN CLEAR ALKALMAZÁSA ELŐTTNe alkalmazza a NiQuitin Cleart

 • ha allergiás (túlérzékeny) a nikotinra vagy a NiQuitin Clear egyéb összetevőjére,
 • ha Ön nem dohányzik vagy alkalmi dohányos,
 • gyermekkorban (12 éves kor alatt),
 • amennyiben nemrégiben szívinfarktuson esett át,
 • instabil vagy rosszabbodó koszorúér betegség okozta mellkasi fájdalom (angina pektorisz) esetén,
 • súlyos szívritmuszavar esetén,
 • amennyiben nemrégiben agyvérzésen esett át.

A NiQuitin Clear fokozott elővigyázatossággal (orvossal való megbeszélés után) alkalmazható

 • ha bőrgyulladása vagy egyéb bőrbetegsége van vagy volt,
 • ha szív- vagy keringési betegsége vagy magas vérnyomása van,
 • ha korábban agyvérzése volt,
 • ha mérsékelt illetve súlyos vese- vagy májbetegsége van,
 • gyomorfekély esetén,
 • ha pajzsmirigy túlműködése van,
 • ha cukorbeteg. Amikor elkezdi alkalmazni a NiQuitin Clear transzdermális tapaszt, ellenőrizze gyakrabban vércukorszintjét, mert lehet, hogy szükség lesz az inzulin vagy a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer adagjának megváltoztatására.
 • ha mellékvese daganata van,
 • ha bizonyos gyógyszereket szed (további információért lásd alább: „A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek”),
 • terhesség vagy szoptatás esetén csak egyedi orvosi elbírálás után alkalmazható (további információért lásd alább: „Terhesség és szoptatás”).

A dohányzásból nem származik egészségügyi előny, mindig érdemesebb abbahagyni; ebben segíthet Önnek a nikotin helyettesítő terápia. Általánosságban a nikotin helyettesítő terápiához társítható bármely lehetséges mellékhatás kockázatát meghaladják a dohányzás folytatásának jól ismert veszélyei.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
A dohányzás abbahagyása a szervezetben csökkenő nikotinszint eredményeként megváltoztathatja az Ön által esetleg szedett egyéb gyógyszerek hatását.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség és szoptatás ideje alatt csak feltétlenül szükséges esetben, egyedi orvosi elbírálás után alkalmazható.
A terhesség alatti dohányzás veszélyekkel jár a babára nézve. Ilyen veszélyek többek között a születés előtti fejlődés visszamaradása, koraszülés vagy halvaszületés. A dohányzás abbahagyása a legjobb módja annak, hogy mind a saját, mind a babája egészségét javítsa. Minél előbb hagyja abba a dohányzást, annál jobb. Ha Ön terhes, akkor az az ideális, ha nikotin helyettesítő kezelés nélkül szokik le. Ha már megpróbált leszokni, de nem sikerült, akkor kérjük, forduljon orvosához.
Ha Ön szoptat, a dohányfüst légzési nehézségeket és egyéb problémákat okozhat a babáknál és a gyermekeknél. A tapasz használatával a tejbe kerülő nikotin mennyisége kisebb, és kevésbé ártalmas, mint a dohányzás. Az az ideális ha nikotin helyettesítő kezelés nélkül szokik le. Ha már megpróbált leszokni, de nem sikerült, akkor kérjük, forduljon orvosához.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A NiQuitin Clear alkalmazásának a gépjárművezetést kedvezőtlenül befolyásoló hatása nem ismert.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A NIQUITIN CLEART?


Minden - a NiQuitin Clear segítségével történő - leszokási kísérlet megkezdése előtt a készítményt használó személynek teljesen abba kell hagynia a dohányzást. A dohányzásról való leszokás során még egy szál cigaretta is csökkenti a siker esélyét. Ha mégis rágyújtana, tartson ki elhatározása mellett és beszéljen orvosával, aki segíthet Önnek. Növelheti a siker esélyét ha igénybe vesz viselkedési terápiát, tanácsot pl. egy dohányzásról való leszokást támogató program keretében.Egyéb nikotintartalmú készítmény (pl. nikotinos rágógumi) nem használható a tapasz alkalmazásával egyidőben.
A NiQuitin Clear háromféle hatáserősségben szerezhető be. Amikor a szervezet már megszokta, hogy a dohányzás abbamaradt, az alkalmazott tapaszok erőssége a tíz hetes kezelési időtartam során mindaddig csökkenthető, míg egyáltalán nem lesz szükség rájuk. Ezzel a leszoktató programmal a szervezet nikotin igénye fokozatosan megszüntethető.

Szokásos adagolása:Felnőtt (idősek esetében is) és serdülőkorban (12-17 éves kor):Ha naponta több mint 10 cigarettát szív, akkor a kezelést kezdje az alábbi módon:
1. fokozat NiQuitin Clear 21 mg    6 héten át, majd
2. fokozat NiQuitin Clear 14 mg    2 héten át, majd
3. fokozat NiQuitin Clear 7 mg    2 héten át.

Ha naponta 10 vagy kevesebb cigarettát szív, akkor a kezelést kezdje az alábbi módon:
2. fokozat NiQuitin Clear 14 mg    6 héten át, majd
3. fokozat NiQuitin Clear 7 mg    2 héten át.A dohányzásról való leszokás esélye nő, ha a dóziscsökkentő kezelést teljes egészében végigviszi. Azonban a NiQuitin Clear tapaszok nem használhatók 10 egymást követő hétnél tovább. Ha visszaszokik a dohányzásra, akkor meg kell beszélnie orvosával vagy gyógyszerészével, hogyan érhető el a legjobb eredmény a további NiQuitin Clear kezelések során.

Mire szükséges figyelni a felhelyezés során?
Fontos, hogy tiszta, száraz és szőrmentes bőrfelületre helyezze fel a tapaszt és győződjön meg arról, hogy megfelelően felragadt. Ne tegye a tapaszt ráncolódó bőrfelületre (pl. ízület fölé) vagy ahol a bőr mozgás közben ráncolódik. A tapasz nem használható kivörösödött, vágott vagy irritált bőrfelületen.

 • Felhasználásig a NiQuitin Clear tapaszt ne vegye ki a védőtasakból!
 • A szaggatott vonal mentén vágja fel a tasakot; ügyelve arra, hogy ne vágjon bele a tapaszba!
 • Óvatosan vegye ki a tapaszt! Átlátszó védőfólia borítja a tapasz ragadós oldalát. Ezt az oldalt kell felhelyezni a bőrfelületre.
 • Az átlátszó oldalt szembefordítva húzza le a tapasz közepén kezdődő egyik átlátszó védőfóliát! A tapaszt a külső szegélyénél fogja meg és húzza le a védőfólia másik felét is!
 • Azonnal helyezze fel a bőrfelületre a NiQuitin Clear tapaszt! Határozottan nyomja tenyerével a bőrre a tapaszt legalább 10 másodpercig! Győződjön meg arról, hogy az felragadt, különösen a szélek körül!
 • A NiQuitin Clear tapasz felhelyezése során ne érintse a szemét vagy az orrát! Ha végzett, mindig mosson kezet, de csak vízzel! Ne használjon szappant, mert az elősegítheti a nikotin felszívódását! A víz nem károsítja a NiQuitin Clear tapaszt, ha megfelelően alkalmazzuk. A NiQuitin Clear viselése mellett rövid ideig fürödhet, úszhat vagy zuhanyozhat.

Milyen időközönként kell cserélni a tapaszokat?
Az új tapasz felhelyezése előtt távolítsa el a régit. Az új tapaszt naponta egyszer, lehetőleg mindig azonos időpontban, célszerű nem sokkal az ébredés után felhelyezni. Hagyja a tapaszt a helyén 24 órán át és mindig válasszon más bőrfelületet az új tapasz rögzítésére. A tapasszal borított bőrfelületre legalább hét napig nem helyezhető fel ismét a készítmény.

Ha leveszi a tapaszt, akkor hajtsa ketté a ragadós oldalait összenyomva, és tegye abba a tasakba, amelyből az új tapaszt kivette. A felhasznált tapaszokat gondosan, gyermekek vagy állatok számára nem elérhető, biztonságos módon dobja ki.A NiQuitin Clear tapaszok a legtöbb ember bőrére általában jól tapadnak. A tapasz azonban néha leeshet. Ha ez történik Önnel a nap folyamán, akkor helyezzen fel egy új tapaszt egy másik tiszta, száraz és szőrmentes bőrfelületre. Majd mindent folytasson úgy, mint korábban.Ha kívánja, a tapasz eltávolítható alvás előtt (kb. 16 óra elteltével), de ébredéskor egy újat kell felhelyezni. Azonban, ha Ön 16 óra elteltével leveszi a tapaszt, akkor ez csökkenti a sok dohányosnál ébredéskor jelentkező nikotin iránti erőteljes vágy hatékony leküzdését.

Kamaszkorban (12-17 éves korban) a felnőttek számára ajánlott adagolást kell követni. A NiQuitin Clear serdülőkorban csak orvosi javaslatra alkalmazható.Gyermekkorban (12 éves kor alatt) a NiQuitin Clear nem alkalmazható.

Ha az előírtnál több NiQuitn Cleart alkalmazott

 • Soha ne használjon egyszerre egynél több tapaszt. A túlságosan sok nikotin káros hatást fejthet ki. Ha mégis egynél több tapaszt alkalmazna, vagy egyéb nikotintartalmú készítményt (pl. nikotinos rágógumit) is használna a NiQuitin Clear tapasszal egyidőben (vagy folytatja a dohányzást), akkor nikotin túladagolás következhet be.
 • Ezek a tapaszok nem használhatók gyermekek, nemdohányzók vagy ritkán dohányzók esetében, mert nikotin túladagolás következhet be.
 • Ha úgy érzi, hogy ez történt, vagy ha egy gyermek lenyelt vagy magára ragasztott egy tapaszt, akkor távolítsa el a tapaszt a bőrfelületről és kizárólag vízzel mossa le. Azonnal forduljon orvoshoz és ha lehet, mutassa meg a dobozt vagy ezt a tájékoztatót az orvosnak.

Ha elfelejtette alkalmazni a NiQuitin Cleart
Ha elfelejtette lecserélni a régi tapaszt a szokásos időben, akkor tegye meg mielőbb, majd mindent folytasson úgy, mint korábban.

Ha idő előtt abbahagyja a NiQuitin Clear alkalmazását
Ha idő előtt abbahagyta a készítmény alkalmazását mert újra elkezdett dohányozni, akkor javasoljuk, hogy forduljon egészségügyi szakemberhez további tanácsért a leszokáshoz.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK


Mint minden gyógyszer, így a NiQuitin Clear is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A NiQuitin Clear tapaszokat az ajánlott adagban alkalmazva, nem okoztak semmilyen komoly mellékhatást.

A dohányzás abbahagyása önmagában is okozhat olyan tüneteket mint gyengeség, szédülés, fejfájás, köhögés és influenzaszerű tünetek. Az olyan tünetek mint a hangulati ingadozás, álmatlanság, levertség, ingerlékenység, szorongás, álmosság, nyugtalanság, idegesség és koncentrálási nehézség, fokozott étvágy és alvászavarok szintén összefügghetnek a dohányzás abbahagyásával járó megvonási tünetekkel.A nikotin helyettesítő terápiákban alkalmazott nikotin mellékhatásai hasonlóak a cigarettából származó nikotin mellékhatásaihoz és előfordulásuk annál valószínűbb minél több nikotint juttat a szervezetébe.

Az egyéb mellékhatások az alábbiakban vannak felsorolva – az előfordulási valószínűségük szerint csoportokba foglalva:Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 embert érint)
• Alvási zavarok, beleértve a rémálmokat és az álmatlanságot is,
• Fejfájás, szédülés,
• Hányinger, hányás,
• Bőrreakciók az alkalmazás helyén.Gyakori mellékhatások (10 emberből kevesebb mint 1-et érint)
• Idegesség,
• Remegés,
• Szívdobogás érzés,
• Légzési zavar,
• Torokgyulladás,
• Köhögés,
• Emésztési zavar,
• Hasi fájdalom,
• Hasmenés,
• Szájszárazság,
• Székrekedés,
• Erősödő izzadás,
• Ízületi fájdalom, izomfájdalom,
• Mellkasi fájdalom,
• Végtagfájdalom,
• Fájdalom,
• Gyengeség,
• Fáradtság.Nem gyakori mellékhatások (100 emberből kevesebb mint 1-et érint)
• Túlérzékenység,
• Fokozott szívverés,
• Rossz közérzet, influenzaszerű betegség.Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből kevesebb mint egy embert érint)

 • Bőrallergia, bőrgyulladás, fényérzékenység, anafilaxiás reakció (az egész szervezetre kiterjedő súlyos, azonnali túlérzékenységi reakció, amelynek során mellkasi szorító érzés, kapkodó légzés, kiütés és ájulásos rosszullét jelentkezhet).
 • Enyhe vörösödés, viszketés, égető és bizsergő érzés jelentkezhet a tapasz helyén, ami rendszerint gyorsan elmúlik. A felragasztás helyén ritkán komolyabb bőrreakció is kialakulhat. Ha ezt tapasztalja, akkor hagyja abba a kezelést és forduljon orvoshoz.
 • Alkalmanként fokozott szívdobogás érezhető. Ha ez történik, akkor távolítsa el a tapaszt és forduljon orvoshoz.

Ezek a tünetek gyakran enyhe lefolyásúak és néhány napos kezelés után eltűnnek. Azok az 1. fokozatban lévő felhasználók, akik különösen zavarónak tartják ezeket a hatásokat, áttérhetnek a 2. fokozatra a 6 hetes periódus maradék idejére, majd a 3. fokozattal folytassák az utolsó két hétben.
Ha ezek a jelenségek továbbra is gondot okoznak vagy nem javulnak, vagy Önt a tapaszok használata bármilyen módon zavarja, illetve ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, akkor hagyja abba a kezelést és forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A NIQUITIN CLEART TÁROLNI?


A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.A tapaszokat a dobozban, védőtasakukban kell tartani felhasználásig, biztonságos, gyermekek vagy állatok számára nem elérhető helyen. Ne használjon fel sérült vagy nyitott tasakban lévő NiQuitin Clear tapaszt.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a NiQuitin Cleart. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a NiQuitin Clear

A készítmény hatóanyaga a nikotin. A NiQuitin Clear háromféle hatáserősségben kapható:

 • 1. fokozat: NiQuitin Clear 21 mg transzdermális tapasz, amely 114 mg nikotint tartalmaz és 21 mg nikotint biztosít 24 óra alatt.
 • 2. fokozat: NiQuitin Clear 14 mg transzdermális tapasz, amely 78 mg nikotint tartalmaz és 14 mg nikotint biztosít 24 óra alatt.
 • 3. fokozat: NiQuitin Clear 7 mg transzdermális tapasz, amely 36 mg nikotint tartalmaz és 7 mg nikotint biztosít 24 óra alatt.

Egyéb összetevők:
Hatóanyagtároló réteg:    etilén-vinil-acetát-kopolimer
Hátlap:    polietilén-tereftalát/etilén-vinil-acetát film
Membrán:    HDPE
Öntapadó és védő réteg:    poli-izo-butilén tapadó réteg
Laminált borító védőréteg:    poliészter film
Jelölőfesték:    „White ink (3015Z)” (titán-dioxid E171)

Milyen a NiQuitin Clear készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás


NiQuitin Clear 7 mg transzdermális tapasz: 2,5x2,8 cm (7 cm2), téglalap alakú, transzdermális tapasz, mely egy külső részén NCQ7 jelzéssel ellátott, átlátszó többrétegű hátsófóliából, egy átlátszó, színtelen, hatóanyagot tartalmazó rétegből, egy HDPE hatóanyagleadást szabályozó membránból és egy öntapadó filmből áll, melyet a tapasznál nagyobb, két részre osztott, poliészter védőfólia borít.NiQuitin Clear 14 mg transzdermális tapasz: 3,4x4,4 cm (15 cm2), téglalap alakú, transzdermális tapasz, mely egy külső részén NCQ14 jelzéssel ellátott, átlátszó többrétegű hátsófóliából, egy átlátszó, színtelen, hatóanyagot tartalmazó rétegből, egy HDPE hatóanyagleadást szabályozó membránból és egy öntapadó filmből áll, melyet a tapasznál nagyobb, két részre osztott, poliészter védőfólia borít.NiQuitin Clear 21 mg transzdermális tapasz: 4,65x4,75 cm (22 cm2), téglalap alakú, transzdermális tapasz, mely egy külső részén NCQ21 jelzéssel ellátott, átlátszó többrétegű hátsófóliából, egy átlátszó, színtelen, hatóanyagot tartalmazó rétegből, egy HDPE hatóanyagleadást szabályozó membránból és egy öntapadó filmből áll, melyet a tapasznál nagyobb, két részre osztott, poliészter védőfólia borít.

Csomagolás: 1 db transzdermális tapasz többrétegű PE tereftalát /LDPE/Al/akrilnitril fóliából készült tasakban. 7 vagy 14 tasak dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
GlaxoSmithKline Consumer Healthcare GlaxoSmithKline Export Ltd.,
TW8 9GS Brentford,
Egyesült Királyság

Gyártó:
Catalent UK Packaging Limited
Sedge Close, Great Oakley, Corby, Northamptonshire NN18 8HS
Nagy-Britannia

vagy:

Catalent UK Packaging Limited
Wingates Industrial Park, Lancaster Way, Westhoughton, Bolton BL5 3XX
Nagy-Britannia

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:


GlaxoSmithKline Kft. Consumer Healthcare,
1124 Budapest Csörsz u. 43.,
Magyarország.

OGYI-T-8174/23-24        Niquitin Clear 7 mg transzdermális tapasz (7 vagy 14 tasak)
OGYI-T-8174/25-26        Niquitin Clear 14 mg transzdermális tapasz (7 vagy 14 tasak)
OGYI-T-8174/27-28        Niquitin Clear 21 mg transzdermális tapasz (7 vagy 14 tasak)

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011. július

Forrás: Betegtájékoztató

niquitincqA Nicopatch a dohányzásról való leszokást segítő gyógyszerek közé tartozik.
A Nicopatch transzdermális (bőrön keresztül felszívódó hatóanyagú) tapasz olyan ragtapaszhoz hasonlít, amely a bőrhöz tapadó oldalán gyógyszert tartalmaz. A tapaszban 7, 14, illetve 21 mg nikotin van, amely a bőrre ragasztva 24 óra alatt szívódik fel a szervezetbe.
Ez a készítmény nikotinfüggőség kezelésére alkalmazható – a dohányzásról leszokni kívánók elvonási tüneteit enyhíti.

  A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesítik a szakember megkeresésének szükségességét.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!